Cena zlata dosáhla historického maxima, stříbro je nejvýše za 12 let. Co to znamená pro investory?

 

Cena zlata v USD dosáhla svého historického maxima, což vyvolalo zvýšený zájem investorů po celém světě. V České republice však díky posilování koruny historicky nejvyšší cena v CZK ještě nenastala. Můžeme ale očekávat, že i tento milník bude brzy dosažen. Pojďme se podívat na důvody této situace a co to znamená pro investory.

Proč cena zlata roste?

Nákupy centrálních bank a velkých hráčů

Jedním z hlavních důvodů růstu ceny zlata je zvýšená poptávka ze strany centrálních bank a velkých institucionálních investorů. Centrální banky po celém světě navyšují své zlaté rezervy, což může naznačovat, že vědí něco, co běžní investoři ne. Tento trend vyvolává otázku: mají centrální banky a velcí hráči informace, které retailoví investoři postrádají?

Central-bank-net-purchases-tonnes.png

(gold.org; 2024)

Průnik nabídky a poptávky

Cena zlata je vždy stanovena na základě průniku nabídky a poptávky. V současnosti je poptávka po zlatě vysoká, zatímco nabídka zůstává omezená. Nákupy ze strany retailových investorů jsou na současné cenové hladině minimální. Jakmile se cena ustálí, retailoví investoři začnou opět nakupovat, což způsobí, že cena bude buď stabilní nebo mírně poroste.

kurzy.cz

(kurzy.cz; 2024)

Stříbro: Probuzení z dlouhého spánku

Zatímco zlato dosahuje nových vrcholů, stříbro také vykazuje pozoruhodný růst. Za poslední tři měsíce hodnota stříbra vzrostla o 37 %. Včera dosáhla hodnoty, kde nebylo stříbro posledních 12 let. Přesto mu ještě chybí 57,12 % nárůst, aby dosáhlo svého historického maxima. Myslíte, že nákup stříbra se dnes nevyplatí? Byla náhoda, že letošní rok The Royal Mint - Britská královská mincovna ve velkém produkovala stříbrné mince ve váze 1/10 a 1/4 Oz? Opět si můžeme klást otázku, jestli velcí hráči vědí něco, co my ne.

(kurzy.cz; 2024)

Dlouhodobý výhled pro zlato a stříbro

Pro ty, kteří čekají na korekci ceny zlata nebo stříbra, mám špatnou zprávu. Fundamentální důvody pro pokles ceny nejsou přítomny. Naše průzkumy mezi zákazníky ukazují, že více než 90 % těch, kteří zlato a stříbro vlastní, jej vnímají jako dlouhodobou rezervu, kterou plánují držet minimálně 5 a více let. Navíc více než 70 % z nich drží drahé kovy jako aktivum, které chtějí předat dalším generacím, tedy neplánují ho nikdy prodat. Toto myšlení sdílejí i centrální banky.

Průběžné nákupy

Část z těchto vlastníků zlata nakupuje zlato nebo stříbro průběžně, bez ohledu na aktuální cenu. Z pohledu poptávky tedy vidíme dlouhodobý nárůst jak mezi retailovými, tak institucionálními investory. Na straně nabídky jsou však zdroje omezené.

Škála využití drahých kovů

Zlato a stříbro mají široké využití nejen jako investiční aktiva, ale také v průmyslu, zdravotnictví a dalších oborech. Tato dlouhodobá známost a penetrace na trhu z nich činí stabilní a vysoce likvidní investici. Můžeme o tom vést diskusi, můžeme s tím nesouhlasit, ale pokud lidstvo bude pokračovat ve svém rozvoji, jiný než dlouhodobý nárůst hodnoty zlata a stříbra je nevyhnutelný.

Pokud máte zájem o další informace nebo chcete investovat do zlata a stříbra, navštivte náš obchod nebo nás kontaktujte. Rádi Vám poradíme s výběrem a poskytneme aktuální informace o trhu.

Děkujeme za Vaši přízeň a těšíme se na Vaši návštěvu.

Toto není žádné investiční doporučení nebo rada k akci. Nikdo z nás nemá patent na rozum a informace zde poskytnuté vycházejí z našich zjištění a pozorování. Investice do drahých kovů může přinést nejen zisk, ale také ztrátu. Proto je dobré před nákupem nebo prodejem drahých kovů Váš záměr konzultovat. 

 
Menu blogu